
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har en spændende idé! Han foreslår, at de nordiske lande går sammen om at danne en arbejdsgruppe, der skal finde ud af, hvordan nordisk kvalitetsindhold kan få mere opmærksomhed internationalt. Målet er også at sikre, at borgerne i Norden får adgang til mere public service indhold.
Styrkelse af nordisk film og tv-serier
I et brev til sine nordiske kolleger opfordrer ministeren til at styrke udbredelsen af nordisk film og tv-serier, inspireret af, hvordan britiske medier har gjort det. Dette initiativ kommer lige før et møde i Nordisk Ministerråd den 5. maj, hvor han håber, at arbejdsgruppen vil finde nye måder at fremme nordisk indhold.
Kulturministeren udtaler: “Det er helt skørt, at vi ikke har stærke europæiske alternativer til de store internationale streamingtjenester, og at indholdet kun strømmer fra USA til os. Det er på tide, vi står oprejst og tænker stort. Nordisk børnefjernsyn er for eksempel fremragende og fokuserer på dannelse og demokrati. I en tid, hvor AI-skabt indhold er på fremmarch, er der bestemt plads til vores indhold på den internationale scene. Vi har en stærk tradition for at skabe betydningsfulde historier, og serier som Borgen, Broen og Skam har allerede opnået stor succes uden for vores grænser. Vi må være åbne for nye løsninger, især når det kan give os økonomiske fordele, ligesom BBC har haft efter at have udviklet en kommerciel afdeling.”
Han tilføjer, at arbejdsgruppen skal tænke kreativt og kommercielt for at give både nordiske borgere mere indhold og samtidig øge ambitionerne om at dele nordisk kultur globalt. Selvom han ikke har alle svarene nu, er han åben for gode idéer til, hvordan man kan tackle denne udfordring.
I dag dominerer amerikanske streamingtjenester det europæiske marked. Ifølge Europarådets data brugte europæerne 87% af deres streamingudgifter på amerikanske platforme i 2023, med Netflix, Prime Video og Disney+ i spidsen. I slutningen af 2023 havde Netflix og HBO Max (nu Max) sammenlagt 7,7 millioner abonnenter i Danmark, Finland, Norge og Sverige, hvilket ikke tæller de store aktører som Disney+ og Prime Video med. Hele 60% af den tid, europæerne bruger på at se film på streamingtjenester, går til amerikanske titler, og i Danmark er dette tal så højt som 70%.