Nationalbanken hævede torsdag sin rente med 0,25 procent, efter Den Europæiske Centralbanks (ECB) tidligere beslutning om at hæve sin benchmarkrente til 3,75 procent.
For Nationalbanken hæves renten på indlånsbeviser og diskonteringsrenten til 3,35 procent om året. I mellemtiden hæves udlånsrenten til 3,40 procent om året.
Cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen sagde, at Nationalbankens rentestigning var forventet, da den altid følger ECB’s tiltag.
“Hvor gang ECB har været lejet i løbet af de seneste år, har Nationalbanken også hævet lejet. At gange har Nationalbanken lavet en lidt mindre lejestigning end ECB, da kronen har været for stærk. Det er ikke tilfældet i dag,” sagde Sørensen.
En anden grund til at følge ECB’s skridt ligger i det politiske aspekt, da det er politisk bestemt, at kronens kurs skal flugte med euroens. Denne linjeføring reguleres blandt andet gennem renten.
Virkningerne af den øgede sats
Danmarks rente er støt steget over sæsonerne, og i juli 2022 hævede ECB renten for første gang efter konsekvent lave renter siden 2011. Denne højere rente har dog haft flere konsekvenser for offentligheden.
Den øgede rente har gjort det mere udfordrende for boligejere med variabelt forrentede lån at låne penge. Derudover står personer med gæld uden faste renter også over for påvirkningen.
Dansk Erhverv opfattede dog stigningen som en positiv udvikling, hvor seniorøkonom Kristian Skriver sagde, at ECB sandsynligvis ville stoppe med at hæve renten.
“Vi hælder til, at renten bliver hævet en gang mere, men hvis inflationen fortsætter med at falde, vil ECB formentlig afholde sig fra at hæve renten yderligere,” skrev han i en pressemeddelelse.
Krigen i Østeuropa påvirkede også energipriserne. Forskrækket over inflationen krævede økonomer autoritet til at få folk til at bruge færre penge.
Inflationen i Danmark er dog aftaget i forhold til andre europæiske lande på grund af flere tiltag, herunder forhøjede renter fra Nationalbanken.
“Inflationen i Danmark er faldet mere end i eurolandene, men hensynet til fastkursen vejer tungest, og derfor hæver Nationalbanken renten,” sagde Sørensen.
Efter sænkningsvendingen tilføjede Sørensen, at Danmarks inflation er relativt lav med kun under fem procent.