Udtrykket “etnisk dansk” refererer til personer, der tilhører den danske etniske gruppe. Det beskriver personer, der har deres oprindelse og kulturelle baggrund i Danmark. Udtrykket henviser specifikt til personer, hvis forfædre historisk set har boet i Danmark og er en del af den danske nation.
At være etnisk dansk indebærer ofte at have dansk som ens modersmål og identificere sig med den danske kultur, traditioner og værdier. Det omfatter også en følelse af tilhørsforhold til Danmark som ens hjemland.
Det er vigtigt at bemærke, at begrebet “etnisk dansk” er relateret til etnicitet og national identitet, og det adskiller sig fra begreber som statsborgerskab eller juridisk tilhørsforhold. Man kan være etnisk dansk uden nødvendigvis at være dansk statsborger, og omvendt kan en person med dansk statsborgerskab have en anden etnisk baggrund.
Det danske samfund er dog også præget af en mangfoldighed af kulturer og etniske baggrunde på grund af indvandring og globalisering. I dag findes der etniske minoriteter i Danmark, der har forskellige kulturelle og etniske rødder, men de kan stadig være danske statsborgere og aktivt deltage i samfundet.
Begrebet “etnisk dansk” kan derfor være en beskrivelse af en persons kulturelle og historiske tilknytning til Danmark og den danske nation. Det betyder ikke, at andre kulturelle baggrunde eller identiteter ikke er værdifulde eller kan være en del af det danske samfund. Dansk kultur og identitet har udviklet sig og beriget sig gennem årene ved at åbne sig for mangfoldighed og inklusion.