Saxo Bank vil dumpe sine kryptobeholdninger efter myndighedskrav

Bank, tags: saxo sine - upload.wikimedia.org

Det Danske Valutatilsyn (DFSA) pålagde Københavns Saxo Finansielle Institut at afhænde sine kryptoaktiver inden årets udgang den 4. juli.

Finanstilsynet bemærkede, at disse særlige aktiver er i strid med lov om monetære virksomheder, nærmere bestemt kapitel 24, da de falder uden for finansielle institutioners autoriserede anvendelsesområde.

Ifølge bilag 1 til lov om monetære virksomheder kan finansielle institutioner ikke købe eller sælge kryptoaktiver, da myndigheden stadig forbyder det.

Saxo Bank afdækker dog efter sigende sine kryptovalutaer for at beskytte sine digitale produkter mod markedstrusler.

Som følge heraf beordrede DFSA ophør af denne aktivitet og modregning af kryptobeholdningen.

“På dette grundlag er Saxo Financial institution pålagt at skille sig af med sine beholdninger af kryptoejendele,” skriver DFSA i en meddelelse.

Saxo Bank har givet kunder mulighed for at handle kryptovalutaer gennem sin platform siden 2018. Banken tilbød flere kryptolinkede børshandlede fonde (ETF’er) og børshandlede noter (ETN’er).

Regulatoren understregede, at denne aktivitet giver kunderne mulighed for at investere i kryptoaktiver, hvilket kan føre til mistillid til det finansielle system.

“Ureguleret handel med kryptoaktiver kan skabe mistillid til det finansielle system, og Finanstilsynet finder, at legitimering af handel med kryptoaktiver vil være uberettiget,” skrev Finanstilsynet.

Derudover er legaliseringen af kryptoejendele til finansielle institutioner allerede blevet udstedt gennem Europas Markets in Crypto-Belongings-regulering (MiCA). Ikke desto mindre træder den først i kraft i december 2024, hvilket gør at alle krypto-relaterede aktiviteter for banken forbliver ulovlige.

Overtræder flere regler

DFSA understregede, at Saxo Bank havde overtrådt flere andre regler vedrørende sine kryptobeholdninger.

Banken overholdt ikke reglerne mod hvidvaskning af penge (AML), reglerne for finansiering af bekæmpelse af terrorisme (CTF) og undlod at sikre korrekt risikostyring og styringsprocesser.

Som svar udtrykte Saxo Bank skuffelse og uenighed med Finanstilsynets krav.

Banken fastholdt, at den altid handlede i henhold til de relevante love og regler. Det implementerede også omfattende foranstaltninger for at sikre gennemsigtighed af sine kryptooperationer.

Saxo Bank hævdede endvidere, at den løbende havde kommunikeret med DFSA siden 2018. Banken hævdede, at den aldrig havde modtaget nogen formelle advarsler eller sanktioner fra tilsynsmyndigheden.