Kritikken stiger, efterhånden som Klimaministeriets plan for affaldsreduktion står over for modreaktioner

Stock Photo, tags: klimaministeriets plan - images.unsplash.com

Klimaministeriets plan om at reducere importeret affald er stødt på kritik fra flere parter, herunder Klimarådet og Affaldsforeningen, som er imod den foreslåede lovgivning.

Klimaplanen har til formål at implementere et system, hvor forbrændingsanlæg konkurrerer mod hinanden, hvilket resulterer i lukning af de mindre effektive. Affaldssektorens handlingsplan fra klimaminister Dan Jørgensen (S) sagde, at handlingen sigter mod at mindske CO2-udledningen fra indespærringsanlæg.

Alligevel troede Affaldsforeningen og Klimarådet ikke på reduktion, da deres vurderinger af planen går stik imod målene. De hævder, at det nye lovforslag vil fremme højere affaldsimport og øge CO2-udledningen.

Regeringen planlægger at sortere og genbruge mere affald, og når det sker, bliver mindre affald brændt. Selvom det sigter mod at sænke udledningen af CO2, betyder det også, at ovnen bliver tom. Derfor vil kapaciteten i affaldshåndteringen reduceres ved at lukke nogle anlæg.

Planen træder i kraft med renovationsselskabernes liberalisering, hvilket også vil gælde for kommunerne.

Når konkurrencen rulles ud, vil virksomhederne deltage i konkurrenceprægede aktiviteter, hvilket opfattes som et kontraproduktivt resultat i forhold til de indledende mål.

De omvendte projektioner

Den politiske leder af Dansk Affaldsforening, Jens Bomann Christensen, sagde, at anlæggene, mens konkurrencen foregår, vil maksimere deres kapacitet til at opnå størst mulig fortjeneste og den bedst mulige forretning.

Den nuværende udnyttelse mellem 85 og 90 procent vil stige, da det bedste forretningstræk ville være at behandle så meget affald som muligt.

Incitamentet til øget profit og at klare konkurrencen vil øge importen.

Klimarådet troede heller ikke på importreduktion. Regeringen sagde, at affaldsimportreduktionen ville reducere CO2-emissioner fra affaldssektoren med 0,7 millioner tons i 2030, men Klimarådet hævdede, at reduktioner ikke kunne forventes.

Grøn tænketank Concitos senioranalytiker, Tobias Johan Sørensen, er enig i forudsigelserne.

“Vi ser ikke, at der her forslag vil reducere importen af affald til Danmark eller udledningen af CO2 fra forbrændingsanlæggene,” sagde han.

Lovgiverne sigter mod at færdiggøre den nye lov inden sommerferien, og den er planlagt til andenbehandling i Folketinget den 30. maj.