Ørsted vandt mandag CSS’ udbud på i alt 2,8 milliarder kroner til at drive Danmarks første fuldskala CO2-fangst- og lagringsramme.
Selvom Rådet for Grøn Omstilling og Concito foretrak en anden kandidat, ser Vestforbrændingen, direktør i Ørsted Ole Thomsen frem til at deltage i projektet.
Thomsen forklarede, at hans organisation er forpligtet til at overholde deadline for opsamling og lagring af CO2 inden den 1. januar 2026. Han afslørede Ørsted-planen om at samarbejde med Northern Light fra Norge for at vise en sikker lagringsløsning.
“Vi har lagt meget vægt på, at vi skulle kunne nå deadlinen til 1. januar 2026. Der skulle vi have en forsyningskæde, der virkede,” sagde Thomsen.
“Det er derfor, vi har entreret med Northern Light i Norge, fordi det er vores vurdering, at de er længere fremme med at kunne vise en sikker storage-løsning.”
Thomsen afslørede, at Ørsted ville transportere CO2 over røret for at blive lagret i Danmarks jord til andre projekter. Ifølge ham er projektet en af mange ting, organisationen vil fortsætte med.
“Vi tror ikke, at dette er det eneste projekt, vi kommer til at lave. Derfor vil vi til andre projekter meget gerne ind og se på løsninger på land,” sagde han.
Kritikere fra det grønne råd
Rådet for Grøn Omstilling og Concito kritiserede projektet, da de hævdede, at det kunne etablere biomasseafbrænding. Dets seniorkonsulent, Erik Tang, fastholdt, at biomasse ville producere emissioner i Danmark.
“Når CCS på biomasse giver negative emissioner i Danmark, er det udelukkende af regnskabstekniske årsager,” sagde Tang.
Han forklarede, at Ørsted-planen ville skade naturen ved langsomt at få skoven til at rådne og forurene klimaet.
“Ørsted tager kulstof fra skoven og flytter det ned i et geologisk lager. Alternativt ville det have ligget i skoven og forrådnet langsomt,” sagde Tang.
Tang sagde derefter, at der er alternativer til biomasseanlæg til at brænde energi. Selvom han ikke eksplicit nævnte disse muligheder, udtrykte han sin forsikring om, at de kan have en mere direkte og positiv effekt på miljøet.