Nationalt Videncenter for Cykelfremme har i samarbejde med Syddansk Universitet og Vejdirektoratet lavet et digitalt danmarkskort til støtte for initiativer til cykelfremme.
Cykelfremmekortet giver gratis viden til kommuner og andre cykelorganisationer om, hvordan man kan arbejde mere effektivt for at fremme cykelsporten.
Kortet giver brugerne mulighed for at få indsigt i, hvor de fleste mennesker med potentiale for at cykle til arbejde eller uddannelse bor. Værktøjet er baseret på en undersøgelse foretaget af Syddansk Universitet i 2020, som modtog svar fra 163.133 danskere.
Alle data fra undersøgelsen er tilgængelige på fire geografiske niveauer – region, kommune, trafikzone og “firkantede netklynger”, som Danmarks Statistik bruger.
Marianne Foldberg Steffensen, afdelingschef i Vejdirektoratet, så kortet som en nyttig ressource for kommuner og cykelorganisationer, der har til formål at få flere til at cykle, men det er også frit tilgængeligt for alle.
“Man med få klik kan få svar på alverdens cykelrelaterede spørgsmål – lige fra hvor i ens kommune der er flest, der tager cyklen på arbejde, til hvor langt de andre i ens by cykler og om de føler sig trygge ude på cykelstierne,” Steffensen sagde.
“Det er konkret og detaljeret viden, som både er sjovt at lege med, men også kan gøre en reel forskel i indsatsen for at få flere til at udskifte diesel- med rugbrødsmotor.”
Kortets “transportprofiler”-funktion giver et nemt og hurtigt indblik i områder, hvor de fleste har potentiale til at begynde at cykle til arbejde eller uddannelse.
Professor Jasper Schipperijn fra Syddansk Universitet udtrykte håb om, at kortet ville hjælpe kommuner og andre cykelinteresserede med at finde de steder, der har størst potentiale til at fremme cykelsporten.
“Jeg håber, at kommuner og alle andre med en interesse i cykling vil gå på opdagelse i kortene og finde frem til de steder, hvor der er mest potentiale for fremme cykling – og dermed sundheden og klimaet,” sagde Schipperijn.