Den danske regering planlægger at forbyde HHC

rb 0 w, tags: forbyde - images.unsplash.com

Sundhedsminister Sofie Løhde vil forbyde det cannabislignende stof HHC i Danmark. Denne handling følger Sundhedsstyrelsens politik om stofsikkerhed.

HHC, eller hexahydrocannabinol, er et stof, der ligner cannabis, som først blev fundet i Europa for år siden. HHC er lovligt i Danmark, men regeringen ønsker at ændre sin status på grund af det farlige indhold i den.

“Derfor forbyder vi HHC, som kun tjener et formål, og det er at blive anvendt som rusmiddel,” skrev Løhde til TV 2 via mail.

Desuden vurderer Sundhedsstyrelsen, at HHC udgør en alvorlig sundhedsrisiko og bør indgå i bekendtgørelsen om euforiserende stoffer. HHC er også syntetisk fremstillet og indeholder cannabinoider.

For at imødegå denne negative effekt advarede Løhde danske politikere om at reagere, når HHC kommer på markedet. Bevidstheden om dets eksistens er vigtig for at forhindre udbredt brug af stoffet i offentligheden.

“HHC bliver solgt åbent, som en lovlig erstatning til THC og cannabis i en række forskellige tidligere og farverige indpakninger, som kan mange kunder,” sagde Joanna De Morais, en videnskabelig analytiker ved EMCDDA.

“Det kan potentielt føre til en stor efterspørgsel efter HHC produkter – både fra eksisterende cannabisbrugere, men også nye kunder – herunder unge og andre ikkeerfarne kunder.”

Enhedslisten tror dog ikke på forbuddet mod stoffet. Partiet sagde, at HHC ikke burde forbydes, da det tjener det specifikke formål at være et rusmiddel.

Retsordfører Rosa Lund foreslog at give information og behandling til mennesker, der bliver afhængige af stoffet, herunder den potentielt skadelige HHC, da forbuddet ikke ville virke.

“Stopper nemlig ikke folk i at tage dem,” sagde Lund.

Hvis Danmark vælger at forbyde stoffet, vil det være et af de første lande, der har grebet ind over for HHC i Europa. Ikke desto mindre er det ulovligt at købe, sælge og besidde hash i Danmark.

Det er primært på grund af det psykoaktive stof, THC, der gør brugeren paranoid ved indtagelse af hash. Alligevel gælder denne regel ikke for medicinsk cannabis, som har været lovligt siden 2011.