Ministeriers håndtering af PFAS får kritik fra Rigsrevisionen

Stock Photo, tags: af pfas fra - images.unsplash.com

Rigsrevisionen har konstateret, at Forsvarsministeriet og Miljøministeriets indsats for at begrænse brug og udledning af skadelige PFAS (per- og polyfluoralkylstoffer) fluorforbindelser har været utilstrækkelige og langsomme, lyder det fra Politikens rapport. Den officielle offentliggørelse af rapporten er planlagt til mandag.

Rigsrevisionen vurderede ministeriernes handlinger mellem 2007 og 2021 som “meget utilfredsstillende”. Institutionen har også udtrykt bekymring for, at disse utilstrækkelige handlinger kan have unødvendigt truet miljøet og folkesundheden.

Lone Mikkelsen, seniorkonsulent i Rådet for Grøn Omstilling, har udtrykt bekymring over, at myndighedernes utilstrækkelige handlinger er verificeret.

I et interview med Politiken hævdede Mikkelsen, at ministeriet og dets styrelser har vaklet og begået fejl på grund af manglende vilje til at gribe ind over for PFAS.

Ifølge hende har problemerne været kendt i årevis, men der blev ikke gjort noget, før der i 2021 blev påvist Perfluoroctansulfonsyre (PFOS) hos personer, der havde indtaget oksekød fra græssende køer i Korsør.

PFOS er en type PFAS, der i vid udstrækning er blevet brugt i forskellige forbruger- og industriprodukter, herunder non-stick køkkengrej, pletbestandige stoffer og brandslukningsskum.

Disse stoffer er mistænkt for at forårsage flere sygdomme, såsom leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.

Miljøordfører for SF Carl Valentin har meddelt, at han agter at anmode om et samråd med miljøminister Magnus Heunicke som svar på Rigsrevisionens primære resultater.

Valentin udtrykte sin skuffelse over forsømmelsen af PFAS – som potentielt kan forårsage negative virkninger på menneskers sundhed, som kan tage år at rette op på.

Forskellige politiske partier i Folketinget har foreslået et landsdækkende forbud mod PFAS, men regeringen mener, at det er et grænseoverskridende spørgsmål, der kræver et EU-dækkende forbud.

Derfor arbejder Danmark og flere andre EU-lande hen imod et forbud mod disse stoffer på EU-niveau.