Hvor Mange Tænder Har Man?

hvor mange tænder har man

hvor mange tænder har man

Voksne har 32 tænder

Som alle andre pattedyr fødes vi uden tænder, men de første dukker gerne op omkring seks måneders alderen. Vil du vide, hvor mange tænder vi mennesker har, uden at skulle stå foran spejlet og tælle? Så er det korte svar, at børn har 20 tænder, mens voksne har 32. Vi har således to sæt tænder – nemlig mælketænder som kommer i barndommen og permanente tænder, der erstatter disse mælketænder. De 20 mælketænder består af fire fortænder, to hjørnetænder og fire kindtænder i henholdsvis over- og underkæben. Langt de fleste vil have fået alle deres mælketænder, når de er omkring 2-3 år – blot for at tabe dem til fordel for de permanente tænder, der gerne skal holde resten af livet. Denne overgang sker typisk mellem 6- og 12-års alderen.

Lidt mere om de 32 tænder

Det andet sæt tænder vi har glæde af, er de permanente tænder. Eller voksentænder, som nogle også kalder dem. Alle 32 af dem, er som oftest på plads i 18-års alderen. De består af fire fortænder, to hjørnetænder, fire mindre kindtænder og seks store kindtænder i både over- og underkæben. Fælles for både for-, kind og hjørnetænder er, at de er opbygget på samme måde. Det er blot størrelsen – og i nogle tilfælde også faconen – der er forskellig. Den del af tanden, der er synlig, når vi kigger i spejlet og på hinanden, kaldes kronen. Den yderste del af tanden er emalje, og lige under denne ligger tandbenet. Inderst inde i tænderne sidder nerven, der er et blødt væv, som består af både nerver og blodkar. Tanden holdes godt på plads i kæben ved hjælp af det man kalder rodhinden, som forbinder tandens rødder til knoglerne i kæben.

De fire vise tænder

De sidste tænder der bryder frem, er visdomstænderne. Det sker sent i teenageårene eller først i 20’erne, når vi – forhåbentlig – er mere ”vise”. Deraf også navnet visdomstænder. Som udgangspunkt har vi fire af dem, og de er placeret bagest i kæben. Det er imidlertid ikke alle der har alle firevisdomstænder, ligesom det heller ikke er alle, hvor visdomstænderne bryder helt frem. Derfor kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at fjerne disse operativt, hvilket også er tilfældet, hvis der ikke er plads i kæben til dem, når de bryder frem. Og så har man ikke længere de 32 tænder, som langt de fleste voksne mennesker har.