Eu’s beskæftigelsesministre drøfter arbejdsvilkår og social dumping i Aalborg møde

Eu's beskæftigelsesministre drøfter arbejdsvilkår og social dumping i Aalborg møde

På det seneste uformelle møde for EU’s beskæftigelsesministre i Aalborg blev der taget vigtige skridt mod at skabe mere retfærdige og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i Europa. Mødet havde særlig fokus på at sikre ordentlige arbejdsvilkår og bekæmpe social dumping, og deltagerne drøftede, hvordan arbejdsmarkedet i EU kan gøres mere konkurrencedygtigt.

Vigtige Drøftelser om Arbejdskraftmobilitet

Ministrene og repræsentanter fra Kommissionen, Europa-Parlamentet samt arbejdsmarkedets parter havde arbejdskraftmobilitet på dagsordenen. Der blev især rettet opmærksomhed mod de forhold, som udstationerede arbejdstagere – både fra EU og tredjelande – oplever, da mange befinder sig i sårbare situationer med dårligere arbejdsvilkår. Effektiv håndhævelse af gældende regler blev også diskuteret, da det er essentielt for at sikre, at reglerne får den ønskede effekt. Disse samtaler vil bidrage til Kommissionens kommende Mobilitetspakke.

Mødet satte også fokus på fremtidige tiltag for at styrke EU’s konkurrenceevne. Der blev lagt vægt på investering i færdigheder for at sikre en kvalificeret arbejdsstyrke og et fælles ønske om at skabe en simpel og effektiv EU-regulering uden unødige administrative byrder. I forbindelse med mødet blev der aflagt besøg hos Siemens Gamesa Renewable Energy, hvor der blev sat fokus på betydningen af social dialog og det danske partssamarbejde i praksis.

Beskæftigelsesministeren udtrykte, at det er vigtigt at fremme europæisk samarbejde i den nuværende tid. Der er en fælles ambition om at fremme EU, og de kommende seks måneder, hvor Danmark har formandskabet, vil blive en vigtig periode for videre drøftelser.

Det understregedes, at når en EU-borger arbejder i et andet EU-land, skal dette ske under ordentlige og retfærdige forhold for at undgå social dumping. Beskyttelse af udsatte arbejdstagere og arbejdsmarkedernes stabilitet er af største vigtighed. Der er også et behov for, at europæiske arbejdstagere får mulighed for efter- og videreuddannelse, så de kan imødekomme nye krav i en hastigt foranderlig verden. Der blev afslutningsvis takket for de konstruktive samtaler, der har været om, hvordan man sammen kan bidrage til disse mål.