
Det nyligt afholdte uformelle ministermøde for EU’s beskæftigelsesministre i Aalborg har haft fokus på at skabe mere retfærdige og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i Europa. Ministrene diskuterede vigtigheden af at sikre ordentlige arbejdsvilkår og bekæmpe social dumping, samtidig med at de søgte måder at styrke konkurrenceevnen på tværs af medlemslandene.
Fokus på arbejdsvilkår og fremtidige initiativer
Under mødet blev der sat fokus på arbejdsvilkårene for udstationerede arbejdstagere, herunder både EU-borgere og personer fra tredjelande, som ofte står overfor ringere forhold. Deltagerne understregede behovet for effektiv håndhævelse af eksisterende regler, så de kan få reel betydning i praksis. Disse diskussioner vil danne grundlag for Kommissionens kommende Mobilitetspakke.
Mødet har også sat retning for det fremtidige arbejde inden for arbejdsmarkedspolitik i EU. Ministerne enedes om at investere i færdigheder for at sikre en kvalificeret arbejdsstyrke, samt at forenkle EU-reguleringen for at undgå unødige administrative byrder. En virksomhedsbesøg hos Siemens Gamesa Renewable Energy fremhævede den sociale dialog og det danske partssamarbejde i praksis.
Beskæftigelsesministeren udtrykte glæde over at være vært for mødet og betonede betydningen af europæisk samarbejde i den nuværende tid. Der er et fælles ønske om at fremme EU’s udvikling, og der ser frem til de kommende samtaler i det næste halve år under det danske formandskab.
Det blev også fremhævet, at når EU-borgere rejser til andre EU-lande for at arbejde, skal det ske under ordentlige og retfærdige forhold for at undgå social dumping. Beskyttelse af sårbare arbejdstagere og arbejdsmarkedet mod pres på løn- og arbejdsvilkår er af største vigtighed. Der blev leveret værdifulde input til arbejdet med den kommende Mobilitetspakke, og der er behov for en styrket indsats for at sikre, at europæiske arbejdstagere kan efter- og videreuddannes i takt med nye krav. Samtidig er det vigtigt at reducere unødvendige byrder fra EU-regulering for at styrke konkurrenceevnen globalt.