EU-ministermøde i Aalborg fokuserer på at bekæmpe social dumping og styrke konkurrenceevnen

EU-ministermøde i Aalborg fokuserer på at bekæmpe social dumping og styrke konkurrenceevnen

De seneste drøftelser blandt EU’s beskæftigelsesministre har tydeligt sat fokus på at skabe mere retfærdige og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i Europa. Under et uformelt ministermøde i Aalborg har ministrene haft særligt fokus på at sikre rimelige arbejdsvilkår og bekæmpe social dumping. Der blev også talt om, hvordan man kan forbedre konkurrenceevnen på arbejdsmarkedet, og deltagerne fik indblik i det danske partnersamarbejde.

Fremtidige Retninger for EU’s Arbejdsmarkedspolitik

Det første ministermøde under det danske formandskab bød på to dages intens diskussion om europæisk arbejdsmarkedspolitik. Her deltog ministre og repræsentanter fra Kommissionen, Europa-Parlamentet samt arbejdsmarkedets parter, hvor arbejdskraftmobilitet var et centralt emne. Der var særlig opmærksomhed på de udstationerede arbejdstageres vilkår, både EU-borgere og arbejdstagere fra tredjelande, som ofte står i sårbare positioner med dårligere ansættelsesforhold. Mødet understregede også vigtigheden af at håndhæve de eksisterende regler effektivt, så de faktisk får den ønskede effekt. Disse drøftelser vil blive brugt som input til Kommissionens kommende Mobilitetspakke.

Derudover blev der skabt en retning for fremtidigt arbejde på arbejdsmarkedsområdet for at styrke EU’s konkurrenceevne. Nøglepunkterne inkluderer et vedholdende fokus på at investere i arbejdsstyrkens færdigheder samt et fælles mål om at sikre en enkel og effektiv regulering uden unødige administrative byrder. Mødet inkluderede også et virksomhedsbesøg hos Siemens Gamesa Renewable Energy, hvor der blev sat fokus på den sociale dialog og det danske partnerskab i praksis.

Beskæftigelsesministeren bemærkede, at europæisk samarbejde er helt afgørende i den nuværende tid. Der er et fælles ønske om at fremme EU, og der ser frem til fortsatte drøftelser i de kommende seks måneder med Danmark ved roret. Det blev også understreget, at når EU-borgere arbejder i andre EU-lande, skal de have rimelige og retfærdige vilkår for at undgå social dumping. Beskyttelse af udsatte arbejdstagere og sikring af arbejdsmarkedernes stabilitet er vigtige aspekter i denne sammenhæng.

Desuden blev det fremhævet, at EU skal styrke sin position i den globale konkurrence. I en foranderlig verden er det nødvendigt at være ambitiøs med hensyn til efter- og videreuddannelse af europæiske arbejdstagere for at imødekomme nye krav. Samtidig skal man arbejde på at minimere unødvendige reguleringsbyrder fra EU. Der blev udtrykt taknemmelighed over for de øvrige deltagende lande, Kommissionen, Europa-Parlamentet og arbejdsmarkedets parter for deres konstruktive dialog om, hvordan man sammen kan bidrage til disse mål.