
Danske børne- og ungdomsfilm står over for en alvorlig udfordring. Nøgleaktører i branchen har derfor besluttet at arbejde sammen for at sikre, at børn og unge får adgang til dansk indhold af høj kvalitet.
I dag søger børn og unge i stigende grad underholdning på platforme som YouTube, Snapchat og TikTok, og de vælger ofte udenlandske film og serier på streamingtjenesterne frem for danske produktioner. Dette har resulteret i et markant fald i danske børne- og ungdomsfilms andel af biografmarkedet, som er dykket fra 28 procent i perioden 2015-2019 til 18 procent i 2020-2024. Desuden har der kun været et gennemsnit på fire nye danske børne- og ungdomsfilm om året siden 2020. Børn og unge over 10 år viser en klar præference for udenlandsk indhold.
Strategi for Fremtiden
Historisk har danske børne- og ungdomsfilm været en vigtig del af familieunderholdningen og har ofte været anvendt i skolerne, takket være deres stærke og relaterbare fortællinger. For at ændre kursen nedsatte kulturministeren i foråret 2024 en arbejdsgruppe, der inkluderer repræsentanter fra Producentforeningen, Danske Filminstruktører, Filmværkstedet, TV 2 Danmark, DR og Det Danske Filminstitut (DFI). Gruppen har udviklet en ny strategi for støtte til indhold rettet mod børn og unge, som skal sikre, at der i fremtiden skabes dansk kvalitetsindhold i de formater, som børn og unge bruger.
Strategien er nu klar, og kulturministeren samt filmforligskredsen har modtaget anbefalinger til, hvordan dansk børne- og ungdomsindhold kan genvinde sin betydning. To anbefalinger er allerede blevet sat i værk: DFI, DR og TV 2 vil indgå i et samarbejde om viden, finansiering og talentudvikling. DFI har også oprettet et center for børn og unge, som skal samle og forenkle den støtte, der gives til dette område.
Arbejdsgruppen har præsenteret en række anbefalinger, herunder en ny vision for fremtidens børne- og ungeindhold og vigtigheden af samarbejde mellem branchens aktører. Der vil være fokus på at sikre, at støtteordningerne tilgodeser de ældre børn og unge i alderen 8-15 år. Desuden skal distributionen af dansk kvalitetsindhold ske i trygge rammer, og der vil være mulighed for øget støtte til projekter rettet mod børn og unge.
Med disse tiltag håber man at styrke dansk børne- og ungdomsindhold og sikre, at det får en central plads i fremtidens mediebillede.