Her kan du finde information om bipolar lidelse og blive bekræftet i, at den kan alle ramme – både “almindelige danskere” og kendte mennesker. Der findes nemlig også kendte danskere med bipolar lidelse, som offentligt har valgt at tale åbent og ærligt om deres sygdom.
Kendte danskere med bipolar lidelse
I håbet om at normalisere psykiske sygdom og gøre det til et samtaleemne, vi åbent og frit kan italesætte, har flere kendte mennesker valgt at tale åbent om dette. Der er altså flere kendte danskere med bipolar lidelse, som er gået offentligt med det.
I udlandet har vi set en lang række kendisser ærligt fortælle om deres bipolar lidelse – og nu gør flere og flere dem kunsten efter i Danmark. Blandt andet har verdensstjerner som Kanye West åbent fortalt om livet med bipolar lidelse, men der er også kendte danskere med bipolar lidelse.
Jesper Groth fortæller åbent om et liv med bipolar lidelse:
Grandprixvinderen, Jesper Groth, har åbent og ærligt fortalt om sin bipolar lidelse. Han fortæller desuden, at sygdommen cirka rammer en procent af befolkningen, men langt fra alle får lidelsen diagnosticeret. Det betyder også, af alt for mange lever med sygdommen ubehandlet, hvilket ofte gør lidelsen langt værre.
Jesper Groth har desuden sat ord på tilværelsen med en psykisk sygdom – og også turde italesætte nogle af de fordomme, som sygdommen møder. Desuden evner han også at sætte ord på sine depressive perioder og de tanker, der følger med sygdommen.
Jesper Groth har for alvor slået et slag for, at vi åbent og ærligt bør kunne tale om psykisk sygdom på lige fod med fysisk. Han er også et levende bevis på, at man typisk trods en bipolar lidelse sagtens kan leve et relativt almindeligt liv. Han har endda bevidst, at man tilmed også kan leve et liv i rampelyset, og at sygdommen ikke får lov til at sætte en stopper for tilværelsen.
Rulle Grabow bidrager til at bryde tabuet:
Kommunikationsrådgiveren, Rulle Grabow, har gennem en årrække åbent fortalt om sin bipolar lidelse og bidraget gennem forskellige kampagner med at bryde tabuet. Rulle har taget bladet for munden og blandt andet italesat de mange depressioner, som hun i forlængelse af sin lidelse har været ramt af.
Rulle Grabow italesætter desuden også, hvordan omverden ofte har reageret – og derfor ønsker hun endnu mere at bidrage til at afstigmatisere lidelsen. Rulle Grabow har gentagende gange fået (velmente) råd på sin vej – som alle har været forslag til flere raske gåture og mere frisk luft. Noget, som de mener, hun vil få det bedre af – men med manglende kendskab til sygdommen, forstår man ikke altid at blandt andet medicinsk behandling, er alfa omega for at undgå langvarige og svære depressioner. Derfor kan det være svært at befinde sig i orkanens øje, når ikke omgivelserne har den fornødne forståelse for situationens alvor.
Anne Marie Løkkegaard har skrevet bogen “Bipolar og mig”
Den klassiske sanger og journalist, Anne Marie Løkkegaard, har skrevet bogen for at sætte fokus på tilværelsen som bipolar. Bogen er udgivet i samarbejde med Psykiatrifonden. Den kan give et godt indblik i sygdommen fra en, der har mærket det på egen krop.
Hvad er bipolar lidelse?
Bipolar lidelse – som blandt andet også er blevet kaldt for maniodepressiv – er en psykisk sygdom. Det mest kendetegnende ved netop bipolar lidelse er, at man oplever store udsving i sit stemningsleje og i sit aktivitetsniveau. Det betyder, at man har perioder, hvor der er “fuld fart på.” Dette er de maniske perioder. Disse afløses efterfølgende er perioder, hvor både humøret og energien er betydeligt lavere. Denne fase kaldes for den “depressive.
I Danmark anslås der, at omkring 110.000 danskere er ramt af bipolar lidelse – og man anslår desuden også, at der cirka er tale om lige mange mænd og lige mange kvinder.
På blandt andet depressionsforeningens hjemmeside kan man finde generel viden og fakta om sygdommen. På hjemmesiden kan man desuden også læse, at hver femte dansker mener, at bipolare er “mere farlige” og hver tredje dansker ikke ønsker en kollega med bipolar lidelse.
- 30. marts hvert år sætter man derfor fokus på Bipolar lidelse, når den nationale “bipolar dag” markeres. Af samme årsag har en lang række kendisser – nationalt og internationalt – også fortalt åbent om deres sygdom.
Hvem kan blive ramt af lidelsen?
I teorien kan alle mennesker blive ramt af denne lidelse. Dog spiller generne en rolle i forhold til, hvor disponibel man er i forhold til at udvikle bipolar lidelse. Men da man ikke selv vælger sit genetiske ophav, vælger man naturligvis heller ikke selv, hvorvidt man rammes eller ej.