
Den 1. juli fejres den internationale dag for farvandsafmærkning, hvor søfartsadministrationer verden over sætter fokus på vigtigheden af sikker navigering til søs. I Danmark og Grønland har Beredskabsstyrelsen overtaget ansvaret for farvandsafmærkningen, og i år er der et særligt fokus på Storebæltsfyrene.
Beredskabsstyrelsen markerer dagen med stolthed, da det er første gang, de er ansvarlige for afmærkningen i de danske og grønlandske farvande. Dette ansvar blev officielt overdraget fra Søfartsstyrelsen i januar 2025.
Farvandsafmærkningen omfatter både fysiske markeringer som fyrtårne og lystønder samt elektroniske navigationssystemer, som er essentielle for sikkerheden til søs. Dette gælder for både kommerciel skibstrafik, fiskeri og fritidssejlads.
I den mere udfordrende del af Storebælt, som indgår i den internationale skibsrute Rute T, er der opsat 13 bundfaste fyr af Storebæltstypen. Disse fyr hjælper store skibe med at navigere sikkert gennem farvandet.
En dronevideo viser inspektionsfartøjet POUL LØVENØRN, der udfører rutinemæssig vedligeholdelse på et af fyrene. Som en del af vedligeholdelsen udskiftes den øverste del af fyret, som indeholder fyrudstyr og energimoduler. Inden udskiftningen er fyrhuset blevet renoveret og testet på land.
Den internationale dag for farvandsafmærkning, også kendt som World Marine Aids to Navigation Day (WAtoN Day), blev første gang fejret i 2019 og finder sted hvert år den 1. juli. Den internationale organisation for afmærkning, IALA, fejrer dagen med en stor begivenhed i London, hvilket understreger den globale betydning af farvandsafmærkning.
Ved at anerkende vigtigheden af farvandsafmærkning og den rolle, den spiller i sikker navigering, bidrager vi til at beskytte liv og skibe på havet. Det er afgørende, at både professionelle og fritidssejlere forstår og respekterer disse systemer for at sikre en sikker sejlads i vores farvande.