Alle danske kommuner tilslutter sig Ungeløftet for at hjælpe 43.000 unge uden job eller uddannelse

Alle danske kommuner tilslutter sig Ungeløftet for at hjælpe 43.000 unge uden job eller uddannelse

Alle 98 kommuner i Danmark har nu tilsluttet sig Ungeløftet, et initiativ der sigter mod at støtte de 43.000 unge, der står uden arbejde eller uddannelse. Kommunerne kan i første omgang ansøge om cirka 520 millioner kroner, som skal bruges til at hjælpe unge med psykiske og sociale udfordringer med at finde vej til en hverdag med uddannelse eller job.

Ugeløftet og dets betydning for unge

Midlerne vil blandt andet blive anvendt til den vellykkede IPS-indsats, hvor kommuner og psykiatrien arbejder tæt sammen for at støtte unge med psykiske lidelser i at komme ind på arbejdsmarkedet.

Ved at søge om midlerne forpligter kommunerne sig også til at være en del af Ungeløftet og danne lokale partnerskaber med virksomheder og civilsamfundet. Dette vil ske i samarbejde med de mere end 130 partnere, der allerede har tilsluttet sig initiativet på landsplan.

I efteråret 2024 blev Ungeløftet etableret gennem en aftale mellem et bredt flertal i Folketinget, som afsatte 1,3 milliarder kroner frem til 2035 til at støtte unge uden uddannelse eller job. Med en beskæftigelsesreform i april 2025 blev det besluttet at gøre Ungeløftet permanent og tilføre yderligere en milliard kroner til indsatsen frem mod 2035. I alt er der nu afsat 2,3 milliarder kroner til Ungeløftet frem til 2035, samt 150 millioner årligt efterfølgende.

Ungeløftet er et nationalt partnerskab, der bliver udrullet i kommunerne i løbet af 2025. Initiativet hviler på troen på, at alle unge fortjener en plads i fællesskabet, og det handler om at se og udnytte deres potentiale.

De kommuner, der deltager, kan ansøge om midler til beskæftigelsesrettede indsatser som IPS og Flere unge skal med. Når kommunerne søger om støtte, forpligter de sig til at danne partnerskaber med civilsamfundsorganisationer og virksomheder. Disse partnerskaber er afgørende for, at Ungeløftet kan realiseres.

Den markante forandring vil ske lokalt, hvor Ungeløftets partnerskaber skal sikre, at ingen unge falder mellem stolene. Partnerne i Ungeløftet arbejder sammen om at hjælpe unge med at komme tættere på arbejdsmarkedet eller uddannelse. Meningsfulde aktiviteter i lokale foreninger som fodboldklubber eller spejdergrupper kan også være vigtige skridt på vejen.