
I dag har et flertal i Folketinget godkendt et lovforslag, der hæver folkepensionsalderen til 70 år fra 2040. Dette betyder, at danskerne nu har klarhed over, hvornår de kan gå på pension de næste 20 år frem til 2045.
Ændringer i Pensionsalderen og Velfærdsaftalen
Ændringen i pensionsalderen er en del af Velfærdsaftalen fra 2006, hvor et bredt flertal i Folketinget blev enige om, at pensionsalderen skulle tilpasses vores stigende levealder. Når vi lever længere, er det nødvendigt at blive længere tid på arbejdsmarkedet.
Beskæftigelsesministeren understreger, at stigningen til 70 år i 2040 er nødvendig for at sikre velfærden for kommende generationer. Ministeren nævner, at det vil være den sidste gang, der stemmes for en forhøjelse inden for den nuværende automatiske ordning, da der er stor forskel på, hvornår man går ind i arbejdsmarkedet.
Ifølge pensionsloven skal Folketinget vurdere hvert femte år, om pensionsalderen skal stige, hvis 60-åriges levealder stiger.
Den nuværende forhøjelse fra 69 til 70 år forventes at bidrage med cirka 15 milliarder kroner til de offentlige finanser fra 2040. Velfærdsforliget fra 2006 har spillet en central rolle i at opretholde Danmarks stærke økonomi og velfærd.
Seneste ændring af pensionsalderen skete i 2020, hvor den blev hævet til 69 år med virkning fra 2035. Tidligere blev pensionsalderen også forhøjet til 68 år i 2015, gældende fra 2030. Disse ændringer er vigtige skridt i retning af at tilpasse vores pensionssystem til de demografiske udfordringer, som Danmark står overfor i fremtiden.