UCI verdensmesterskab: Lotte Kopecky erobrer elitekvindernes landevejsløb

b Lotte, tags: uci kopecky - upload.wikimedia.org

Lotte Kopecky vandt søndag eliteløbet for kvinder ved UCI Cycling World Championship 2023 i Glasgow.

Denne sejr markerede første gang, en belgisk rytter vandt verdensmesterskabet i landevejsløb i fem årtier. Kopecky gjorde også krav på regnbuetrøjen i Glasgows eliminations- og pointløb i sidste uge.

Kopecky havde vundet to titler ved Omloop Het Nieuwsblad og Tour of Flanders tidligere på året. Hun vandt også åbningsetapen i Tour de France Femmes og blev nummer to i det generelle klassement efter sin SD Worx-holdkammerat Demi Vollering.

“Jeg troede, efter de to verdenstitler på banen, ville det være næsten umuligt at vinde igen på søndag. Tre verdensmesterskaber på syv dage er for vanvittigt,” sagde Kopecky, før han steg på podiet.

“Jeg drømte ikke om det her, da jeg var en lille pige, dengang ville jeg bare være konkurrencedygtig på cyklen. Jeg vidste aldrig, at jeg ville blive så god. Den drøm kom først senere.”

Efter Kopecky fik Hollands Vollering og Danmarks Cecile Uttrup Ludwig henholdsvis sølv og bronze.

I mellemtiden sluttede den tidligere verdensmester Lizzie Deignan på sjettepladsen ved stævnet. Deignan, der fødte sit andet barn for et par måneder siden, sagde, at hun var tilfreds med hendes præstation. Hun bemærkede, at mange ryttere ved stævnet var trætte af back-to-back-turneringer i de seneste måneder.

Det afgørende øjeblik

Løbet blev afholdt fra Loch Lomond til Glasgow og dækkede en 154 kilometer lang bane. Kopecky og Vollering angreb Elise Chabbey, som førte i front. Et par ryttere var i stand til at springe på Kopeckys hjul og åbnede et betydeligt hul.

Chabbey åbnede i sidste ende et hul på næsten halvandet minut, da der kun var tre omgange tilbage mellem hende og målstregen. Den anden rytter lukkede langsomt ind på Chabbey. Med kun 18 kilometer tilbage iværksatte Lotte et angreb for at trække hende tilbage til frontgruppen.

På næstsidste stigning lykkedes det Kopecky og Vollering at komme forbi Chabbey og skabte et løb med to kvinder til målstregen. Kopecky udløste sit sidste afgørende angreb på 5,6 kilometer, blæste forbi Vollering og førte løbet.

Kopeckys sejr markerede afslutningen på den 11 dage lange cykelfestival, som bød på forskellige landevejscykling-discipliner. Verdensmesterskabet i landevej 2024 afholdes i Schweiz i september næste år.