UCI udelukker to russiske olympiske cykelvindere fra løb

e, tags: russiske - upload.wikimedia.org

De russiske cykelryttere Anastasiia Voinova og Maria Novolodskaya kan ikke deltage i International Cycling Union-begivenheder, der starter torsdag. De har modtaget forbud for at bryde neutraliteten vedrørende krigen mellem Rusland og Ukraine.

Cykelunionen offentliggjorde denne meddelelse på sin hjemmeside og forklarede, at forbuddet ville gælde, så længe ad hoc-reglerne forbliver.

“Denne udelukkelse vil gælde, så længe ‘ad hoc-reglerne’ vedrørende Rusland og Hviderusland forbliver i kraft.”

Selve ad hoc-reglerne blev fornyet den 3. maj. Et af hovedpunkterne understregede forpligtelsen for atleter og embedsmænd fra Den Russiske Føderation og Republikken Hviderusland til at opretholde neutralitet under krigen i Ukraine til at deltage i UCI-begivenheder.

Ud over reglerne kan UCI afvise den neutrale status for cyklister eller embedsmænd, der bevisligt har indgået kontrakt med det russiske eller hviderussiske militær.

De, der har støttet krigen, især ved at deltage i pro-krigsdemonstrationen eller vise “Z”-symbolet i interviews eller opslag på sociale medier, vil også blive diskvalificeret.

Reintegrationstjek til OL i Paris

Voinova og Novolodskaya havde fremragende rekorder i deres tidligere OL. Voinova var bronzemedaljevinder i kvindeholdet ved OL i Tokyo 2021 og sølvvinder i Rio de Janeiro i 2016.

Novolodskaya vandt derimod bronze ved sit første OL i Tokyo i 2021. Det var meningen, at hun skulle fortsætte sin rekord ved OL i 2024 i Paris, men hendes chancer forsvinder nu på grund af det forbud, hun fik.

Efter begge cykelryttere er Alexei Obydennov, der deltog i London Paralympics 2012, også udelukket fra UCI fremtidige begivenheder af samme grund.

Desuden har Den Internationale Olympiske Komité bedt det styrende organ for OL i Paris om at kontrollere reintegrationen af russiske og hviderussiske atleter og embedsmænd, der vil deltage i næste års sommer-OL. Kontrollen begynder efter deres neutralitet er vurderet.