PensionDanmark forpligter 7 milliarder kroner til at støtte grøn omstilling

Stock Photo, tags: pensiondanmark milliarder kroner - upload.wikimedia.org

PensionDanmark og Port Esjberg er gået sammen om en grøn omstilling, hvor syv milliarder kroner er fordelt på forskellige anlæg som en del af aftalen.

Størstedelen af midlerne på 5,8 milliarder kroner er afsat til at opføre havvindmølleproduktionsanlæg inden 2027. Det har til formål at styrke havnens position i Nordsøen.

Bortset fra offshore-anlægget vil 700 millioner kroner blive dedikeret til at bygge terminaler til power-to-x-drift og CO2-opsamling og -lagring (CCS). Begge skal bygges i havnens bagland og i Nordsøen i 2028.

Derudover skal der investeres 500 millioner kroner i at omdanne Esbjerg Havn til et multimodalt knudepunkt, skabe forbindelse mellem søtransport, vejnettet, jernbanen på Esbjerg Havn og luftfragt til og fra Esbjerg Lufthavn.

Direktør Dennis Jul Pedersen understreger behovet for fremskyndet fremgang i den grønne omstilling. Milliardinvesteringen fra PensionDanmark vil sætte dem i stand til at forberede det effektivt.

Administrerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, fremhævede finansieringen som en mulighed for at udvikle det naturlige knudepunkt for fremtidens grønne energieventyr i Nordsøen.

“Vi kan give Esbjerg og Danmark mulighed for at opbygge en international førende position, som rummer et betydeligt eksportpotentiale, som vi allerede har set på vindenergiområdet,” sagde Pedersen.

Samarbejde med andre virksomheder

Port Esbjerg har samarbejdet med andre virksomheder om at forfølge grøn teknologi, såsom dekarbonisering af havnedrift med it-leverandøren Atos.

Derudover har vedvarende energiselskabet European Energy sikret sig en kontrakt om at levere grøn brint til Esbjerg Havn.

European Energy brugte sin vindmøllepark i Måde ved Esbjerg til at generere den vedvarende energi, der er nødvendig for at producere grøn brint.

Emil Vikjær-Andresen, leder af European Energy’s Power to X (PtX)-division, udtrykte virksomhedens stolthed over at blive valgt som den første udbyder af tilskudsfri grøn brint til Esbjerg Havn.

Grøn brint bruges som brændselscelle til at producere fossilfri strøm til skibe i havnen, hvilket reducerer CO₂-udledningen. Den overskydende varme, der genereres fra denne proces, overføres til Esbjergs lokale fjernvarmenet.

Esbjerg Havn er en fremtrædende dansk havn, der håndterer en årlig lastomsætning på 4,3 millioner og leverer service til omkring 6.000 skibe. Det huser over 200 virksomheder på tværs af dens ekspansive 4,5 millioner kvadratmeter store grund.