Cykelrytteren Mark Cavendish går på pension ved udgangen af 2023-sæsonen

Stock Photo, tags: mark af - upload.wikimedia.org

Mark Cavendish har erklæret sin beslutning om at trække sig fra professionel cykelsport i slutningen af 2023-sæsonen. Han afslørede nyheden i Coccaglio under mandagens hviledag i Giro d’Italia.

“Jeg har absolut elsket at køre hver kilometer af dette løb indtil videre, så jeg føler, at det er det perfekte tidspunkt at sige, at det er min sidste Giro d’Italia, og at 2023 bliver min sidste sæson som professionel cykelrytter,” afslørede Cavendish på pressekonferencen .

Den 38-årige atlet, der er anerkendt som en af de mest dekorerede ryttere i cykelsportens historie, har vundet 161 løb siden 2005, herunder 34 etapesejre i Tour de France, en verdensmesterskabstitel og en sejr i Milano-Sanremo på hans væg af præstationer.

Cavendishs betydning i sporten rækker ud over hans talrige sejre. Betragtet som en rytter med en uovertruffen vilje til at vinde, har hans mentalitet været et afgørende kendetegn gennem hele hans karriere.

Den danske cykelekspert og tidligere holdkammerat Lars Bak bevidner dette og siger “han er den, der har den vildeste vindermentalitet af dem, jeg har kørt for.”

Bak og Cavendish var professionelle cykelholdkammerater i flere år, først ved HTC-Highroad fra 2010 til 2011, og derefter hos Omega Pharma-Quick-Step fra 2012 til 2014. Sammen vandt de to Tour de France, Giro d’Italia , og Vuelta a España.

Selvom Cavendish måske ikke besidder usædvanlige fysiske talenter, adskiller hans ubøjelige beslutsomhed ham, da han konsekvent forvandler sig selv for at skubbe forbi sine grænser og opnå bemærkelsesværdige resultater, ifølge Bak.

Bak bemærkede også Cavendishs brændende temperament, og hvordan det påvirkede hans karriere, hvilket lejlighedsvis førte til udbrud og sammenstød med personalet.

“Hele hans personlighed har jo fyldt meget. Han var ikke bange for at kaste med en hjelm eller råbe ad personalet, og nogle gange kammede det også over. Men jeg tror, man skal forstå, at en sprinter som Cavendish er under et enormt pres fra sponsorer, chefer, holdkammerater og så videre. Derfor bliver det nogle gange for meget,” sagde Bak.

Skyder på endnu en rekord

Da Cavendish forbereder sig på at sige farvel til sporten efter en succesfuld embedsperiode på cirka 15 år, står han på nippet til en betydelig milepæl.

Med 161 karrieresejre på hans navn deler han rekorden for flest etapesejre i Tour de France med den legendariske Eddy Merckx. Kun én etapesejr væk fra at overgå Merckx’ rekord, Cavendish er drevet til at opnå denne bedrift, inden han trækker sig.

Mens sprinteren i øjeblikket er en del af Astana Qazaqstan, mener Bak, at Cavendish har flere chancer for succes med deres tidligere hold, Quick-Step, hvilket understreger vigtigheden af at have et stærkt hold til at støtte ham.